Защита от вредители и болести–ЕМ5

Този препарат се използва за борба с вредителите и болестите на растенията в градината. Той е екологичен и абсолютно безвреден за растенията, животните, насекомите и човека.
За приготвянето му в еднолитрова бутилка се налива 600 мл нехрорирана вода, добавя се 100 мл 50% захарен сироп, 100 мл 9% оцет, 100 мл водка или ракия 40 градуса и се разбърква добре. Добавя се 100 мл. препарат „Байкал” и се разбърква.
Бутилката се допълва с вода до горе и се затваря много добре /без да остава в нея въздух/, държи се на тъмно при температура 30-35 градуса и ежедневно се разбърква като се изпущат образувалите се газове. Препаратът е готов за употреба след като престане образуването на газове /около 1 седмица/. Има приятна миризма. Съхранява се на тъмно при температура 5-20 градуса.
Годност 3 месеца
При желание да се повиши ефективността на препарата, в момента на използване към него се добавя специална смес. Тя се състои от равни части чесън, люти чюшки /например сортове „Шипка” или „Румънка/ и орехови листа. Материалите се счукават и се поливат с вряла нехлорирана вода в съотношение 1:2 . Сместа престоява 4-5 дни, прецежда се и може да се използва като се добавя към препарата ЕМ5 непосредствено преди използването му.
Обработката на растенията трябва да се извършва вечер или при облачно време. Профилактично пръскането се прави 1-2 пъти седмично с разтвор 1:500, а при появата на вредители ежедневно с концентрация 1:300 до изчезването им. Възможна е комбинирана обработка – един ден с разтвор от ЕМ5, а следващия с разтвор 1:500 от „Байкал ЕМ1”.
ЕМ-5 е много подходящ за обработка на цветятя в къщи, където използването на химикали /в повечето случаи отровни/ е нежелателно. Той успешно се ползва при маните, ръждите и гниенето. Ппедпазва от листните въшки, акарите и др. Пръскането, обаче, трябва да започне своевременно.
Добре е ЕМ 5 да се използва профилактично или в самото начало на появата на болестите и вредителите. Ако те обхванат масово всички растения, борбата с тях се затруднява и трябва да се търсят химикали, което е за сметка на качеството на очакваната реколта.

ВАЖНО!

Нова оригинална бутилка!