semena

Накисване семена и разсад

Микробиологичен препарат «Байкал ЕМ1» е най ефективен при прехода от химическа обработка на земята към системата на органичното земеделие. Тук ние ще говорим специално за разсада и семена.

Обработка на разсада

Младите и слабички растения на разсада особено се нуждаят от защита и поддръжка. Тяхната слаборазвита коренна система трудно снабдява кълновете с храна, така че увеличението на концентрацияата на достъпни минерални хранителни елементи в почвата значително подобрява храненето на разсада и ускорява неговия растеж. Това съществено ускорение с 10-14 дни (за сметка на работата на полезни бактерии) е важно да се отчита при изчисляването на сроковете за засаждане на разсада в грунта.
Почвата за разсада се сипва в плътен черен полиетиленов чувал и по време на сипване послойно (слой е 10 см) се обработва с препарата в концентрация 1:1000. Напълнените чували плътно се завръзват, за да няма достъп на въздух, и се оставят на топло място (в началото на сезона минимум за 10-14 дни). За това време в процеса на ферментация се потискат патогенните микроорганизми и протича обеззаразяване на почвата. Тези препоръки са особено важни при използване на покупна почва, доколкото нейният произход и свойства не винаги са достоверно известни.
Пръскане 1 (конц. 1:2000) се извършва 2-3 дни след появата на кълнове. Пръскане 2 — след 10-14 дни и този интервал се запазва за целия период на растеж на разсада.
Пресаждането в грунт се извършва не по-рано от загряването на земята до 10 градуса. Във всяко гнездо предварително се внасят шепа зрял ЕМ-компост, разбърква се с почва и лехата се полива с препарата (конц. 1:100). След 10-12 дни в подготвените гнезда се засажда разсадът и на следващия ден той се пръска с препарата (конц. 1:1000). Разсадът, получен по такъв начин, се отличава със силни кратки стъбла, мощни корени и тъмно-зелен цвят на листата. Той се приспособява добре, бързо се оправя от пресаждането в грунта и по-нататък изпреварва в растежа и дава по-ранен и обилен добив от необработените растения. Обработката с препарата Байкал-ЕМ1 позволява да се получи добър разсад в условия на недостатъчно осветяване и в условия на понижени есенни температури. Даже ако разсадът е повреден от слана, той бързо се оправя и възстановява нормалния растеж.

Накисване на семената

Много ефективен прийом дава тласък за ускорено развитие от самото начало на пробуждане на семената. Семена, накиснати в разтвора с «Байкал Ем-1» имат стопроцентна кълняемост и ускорено поникване. Докато обработеното семе лежи във влажната земя и се готви за прорастване, около него се образува обвивка от благоприятна микрофлора, която приготвя храна за него и го защитава от болестотворни организми.
За накисване на семената готовият за употреба препарат се разрежда в топла престояла вода (конц. 1:1000). Преди засяване семената се потопяват в разтвор и се държат 2-4 часа. Дребните семена преди засяване се подсушават, а едрите се посяват веднага.
По същия начин се обработват калеми.
Луковиците се държат в разтвор 12 часа, преди засаждане се подсушават.
Грудките на картофите се накисват в деня на засаждането.

 
 

ВАЖНО!

Нова оригинална бутилка!