maliniEM-технология в отглеждането на малини

Какво отличава малините, отглеждани по EM технология от обикновените?

На първо място, това е повишаване на добива, вкуса и аромата, друго важно нещо, е лесната грижа за растенията.
Спомнете си как тази култура расте в дивата природа. Тя расте там, където има високо съдържание на хумус в почвата, което подпомага храненето на растенията и задържането на влагата. Всичко това просто и без прекалено много усилия може да се постигне с препарата «Байкал EM1» и неговите производни – това ще увеличи броя на плодовете, ще подобри вкуса, аромата и полезността им.

Байкал EM1 може да бъде внесен в неплодородни и заразени с гъбични заболявания почви, като допринася за оздравяване й и подобряването на почвеното плодородие. Дори и при еднократно въвеждане (чрез активното възстановяване и укрепване на физическото здраве на микрофлората на почвата) патогените стават значително по-малко, и добивите се увеличават с 15-30%.

EM-технологията при малините може да бъде приложена във всяка възраст, както на новозасадени, така и на стари насаждения. Есента или пролетта обикновено се прави резитба, като се изрязват стари клони от малините, които обикновено се изгарят, или се добавят в компоста. Най-добрият вариант е пръчките да се смелят и да се остави всичко на място.

Площта, засадена с малини трябва да се полива с разтвор «Байкал EM1» в концентрация 1/100 — 1/200, като леко се разрохква почвата. По време на сезона, се добавят плевели, хранителни отпадъци и смлените малинови издънки. EM компоста трябва да се постави върху повърхността на почвата или с минимално размесване. Всичко това ще създаде слой мулч за задържане на влагата. С внасянето в почвата на ЕМ продукти почвата започва интензивно разграждане на органична материя и храненето на растенията. Резултатът обикновено се наблюдава в първия сезон.
В случай, че имате готов EM Компост, може да го разпръснете в междуредията. Този слой мулч, съдържащ ЕМ препарати ще задържи влагата и в същото време ще подхрани растенията с разлагащата се органична материя. Така ще се създадат оптимални условия за добра реколта от малини в първия сезон!
EM компост през вегетационния период се полагасамо в междуредията.

Забележка:

Ако фермата е много голяма и нямате възможност за приготвяне на компост, е достатъчно редовно да пръскате и поливате с разтвор в съотношение 1:1000.

Пръскане

Храстите се пръскат с ем-разтвор 1: 1000, 2-3 пъти на сезон.
Например, за един голям храст са достатъчни 1-2 кофи с EM-разтвор. При пръскането се уверете, че напълно се навлажняват листата, стъблото и клоните.

Поливане

Поливането се препоръчва в сутрешните и вечерните часове. Най-силният ефект, както при поливане, така и при пръскане има в етапа на пъпкуване и зараждане на плода.

Календарни особености при поливане на храстите:

Не поливайте храстите твърде рано през пролетта, това може да предизвика преждевременно разцъфване, и може даима вероятност от измръзване на цвета и опадане, в резултат на което ще има загуба на реколтата.

Късна есен да се полива е твърде лошо, за правилната подготовка на храстите за зимата.

Малините са много отзивчиви към плодородните земи, тези, които са богати на хумус, който подхранва храстите и държи влагата в почвата.

По време на сезона, добавете в междуредията плевели, хранителни отпадъци и изрязаните издънки, смесете и разпръснете между малините. Цялата тази смес се разпределя равномерно и се напръсква с EM-разтвор и от време на време леко се разрохква земята.

Препоръчително е да се пръскат плодовете непосредствено преди прибирането на реколтата – това ще им даде много повече време за транспортиране и съхранение и е гаранция срещу бързо влошаване и загуба на кондиция на плодовете.

 
 

ВАЖНО!

Нова оригинална бутилка!