kompost-v-gradina

Компост в градината

С 1 литър «Байкал ЕМ1» може да преработите 1 тон отпадъци. Вместо 3 – 5 т. оборска тор внесяте в почвата 300-500 кг компост на 1 дка. Значително се облекчава транспорта и разпръскването.

1. За получаването на компост се използват всички видове органика: растения – трева, листа, дребни стебла, остатъци от плодове, слама, и др. Използват се също така дървесни стърготини, кухненски отпадъци, хранителни отпадъци и др. Игли от иглолистни дървета, клонки, суха шума от дъб и бук ферментират по-бавно.
2. Влажността на материалите за компостиране да е 50-65%. Ако материлите са сухи, намокрете ги предварително с нехлорирана вода При стискане в шепа да не тече вода, но да се формова и лесно да се разпада.
3. Температурата на ферментация в купчината трябва да бъде 28-40 градуса. Компостът е готов когато стане тъмнокафява еднородна маса, която мирише на свежа пръст. Желателно е да се използва в годината на приготвяне, за да не се губят хранителните му вещества.
4. Разходът на «Байкал ЕМ1» – 1 л за 1 тон органика с концентрацията на разтвора 1:100 .Работете с нехлорирана вода с температура над 15 градуса. За пръскане използвайте
5. Компост се произвежда пролетта, лятото и есента, когато температурата е над 10 градуса.
В края на есента може да съберете всички отпадъци от градината-листа, трева, хранителни отпадъци и др., да ги обработите с препарат и през пролетта ще имате готов компост. През зимата, ако имате отпадъци събирайте ги и пролетта ги обработете.

В зависимост от наличните материали уточнете диаметъра на купчината която ще оформите. Желателно е да не е по-малък от 1,2 м. Наредете около 15-20 см от отпадъците и ги напръскайте с разтвора. Добре е да хвърлите малко пръст върху слоя и пак да напръскате.
Ако имате оборска или птича тор използвайте я вместо пръст. Това е още по-добре. После отново слой отпадъци, пръскане, пръст, пръскане и т.н. до височина около 1,2 м.

С натрупването на отпадъците стеснявайте по малко купчината към върха.Покрийте я с полиетиленово платно и притиснете с камани. Възможно е да оформите купчината постепенно в зависимост от косенето. При това на всеки етап завършвайте с пръст и покривайте с полиетилен. Добре е купчината да се прави на сянка. Ако нямате такава сложете върху полиетилена клонки от широколистно дърво.
Един месец след залагането компостът може да се поставя в „ямки”, около дървета, храсти и др. Когато компостът е узрял добре /2 месеца/ може да се разхвърля по наторяваните площи.

Ако се смеси с пръст или заоре още по-добре.

1. Ако имате дървесна пепел, посипете слоя пръст с нея, като изхождате от разчета 1 кг.
2. Ако купчината се нагрява повече от 40 градуса, полейте я с вода и я разбъркайте. Ако температурата е под 28 градуса, добавете свежа зелена трева и разбъркайте.
Компост може да се получи от оборски тор от всички домашни животни и птици.

Компостиране на оборски тор

С 1 л.«Байкал ЕМ1» 1 тон оборски тор. Вместо 3 – 5 т. оборска тор внесете в почвата 200-350 Оборският тор се получава чрез гниене, а при обработката му с «Байкал ЕМ1» гниенето се прекратява и започва ферментация. Изчезва неприятната миризма от торта, не се събират насекоми, процесът силно се ускорява. При получаването на компост ЕМ микроорганизмите на «Байкал ЕМ1» унищожават патогенната микрофлора и семената на бурените.
При малки количества се работи по технологията описана в „Компост в градината”. При по-големи количества се работи чрез създаване на „насипи” с височина 1-1,2 м. За целта направете слой от тор с дебелина около 20 см, ширина около 1,2 м, а дължината зависи от количеството – може да стане до няколко метра. Напръскайте слоя с възможно най-топла вода. После нов слой и отново напръскване и т.н. до височина 1,2 м. С нарастването на височината малко стеснявайте насипа . Имайте предвид, че колкото по-пресен тор използвате, толкова по-добре. В течение на 1 седмица температурата на купчината трябва да се повиши до 70-80 градуса и да падне. Развалете купчината като оформите слой с дебелина 30 см. и го полейте с разтвор от «Байкал ЕМ1» и нехлорирана вода с концентрация 1:100. Разход 1 л. «Байкал ЕМ1» на 1 тон тор. Покрийте слоя с 5 см. пръст. При появата на дъждовни червеи компостът е готов. Друг критерий за готовност е специфичната миризма на Добре узрелият компост се разхвърля по наторяваните площи. Ако се заоре още по-добре.

Желателно е компостът да се използва в годината на приготвяне.

ВАЖНО!

Нова оригинална бутилка!