nastilka

Греяща настилка

Настилките от слама и стърготини не изискват смяна много дълго време, ако се използва ЕМ-технологията „топла настилка“. Правилното огранизиране на използването на Ефективни Микроорганизми, стартирайки процеса на ферментация на птичия отпадък, позволява не само да се предотврати образуването на вредни газове и преобразуването на органиката в суровини за бързо приготвяне на ЕМ-компост, но и повишава температурата в птичарника и заедно с това подпомага по естествен начин да се затопли помещението в студените месеци на годината.
Ето съвети на един от птичарите, който отдавна успешно използва ЕМ-технологията при отглеждането на птици:
Подове не са нужни, даже е по-добре да са бетонни. Просто е добре да се разкопае земята, каквато и да е тя. (Ако е бетонна настилка, най-добре да се засипе със земя (това ще помогне да се избегне натрупване на влага в долното ниво). След това на земята се полага обикновена свежа трева, коприва, шума, дървени съчки с листа… След това се засипва с 20-30 см дървени стърготини и слама. След това, се прави разтвор Байкал ЕМ-1 според инструкциите и подът се залива до влажност. След това още един слой от 15-20 см слама със стърготини и пак се залива, но вече по-умерено. Заключителният слой съставя 15-20 см сухи стърготини и суха нарязана слама. Получава се дебел слой постелка, която започва да се разнася („поти“) полека по земята. Към есента постелката вече активно се „поти“ с отделяне на топлина. Цяла зима протича активен процес – ако се копне по-дълбоко, слоят земя е много топъл. За птици може да се изсипва пепел от печката направо върху настилката. Когато навън е много студено, птиците си изкопават ями в настилките до по-топлия слой.
Птичарник с такава настилка не се нужда от отопление, практически няма миризма на фекалии.
Такава подложка се сменя веднъж на две-три години, при това не напълно, а само долния слой, който вече практически се е превърнал в хумус и е годен за наторяване на участъка. И червеите много го обичат. Температура на настилката е 64-65 градуса на дълбочина 40-45см, а на повърхността – 20-24 градуса.

Ако някой участък на настилката е престанал да топли, лесно се активира пак. Отначало, за да се нагрее настилката някое място се залива с 10л вряла вода. След няколко минути на същото място се изливат 10л топла, заредена с Байкал вода. И отгоре – чувал суха нарязана слама наравно със стърготини. Купчината да не се разхвърля, а да се остави – на следващия ден всичко ще бъде разпределено и смесено от самите птици. След два дни в тази част на постелката температурата се увеличава с два градуса. В продължение на една седмица – с 16.

 

ВАЖНО!

Нова оригинална бутилка!